HT MU 03 Huismussentil

Vraag een offerte aan voor dit product

Omschrijving

De huismussentil biedt huismussen (maar ook ringmussen) een vervangende broedplaats aan voor, tijdens en na renovatiewerkzaamheden of bij nieuwbouw. De til is voorzien van 18 nestgelegenheden met een invliegopening van 35 mm. In de praktijk zal een deel van de nestkasten bewoond worden en een deel mogelijk als schuilplaatst/overnachtingsplek gebruikt gaan worden. Het is dus niet zo dat de huismussentil compensatie biedt voor 18 paar huismussen. Voor hoeveel huismussenpaartjes de til uiteindelijk compensatie biedt zal nog in de praktijk moeten blijken, daarvoor is het principe van de til nog te nieuw. Deze kasten zijngemaakt van Nordic Pine hout.

Deze nestgelegenheden voldoen aan de specificaties van de kennisdocumenten die door BIJ12  worden beheerd.

De huismussentil is een zeshoekige voorziening die op een gegalvaniseerde stalen mast geplaatst kan worden (deze wordt niet standaard meegeleverd). De til is opgebouwd uit twee ringen met nestkasten. In totaal is de til voorzien van 18 nestkasten. De huismussentil zelf is opgebouwd uit een stalen frame, bekleed met Nordic Pine hout. Het dak van de til is bekleed met donker grijs bitumen en voorzien van ventilatiespleten net boven de nestkasten. Op het dakpunt zit een extra ventilatiedakje.

Plaatsing

De mussentil kan overal geplaatst worden waar mussen voorkomen, in de stad, een dorp, tuinen, groenstroken, parken, industrieterreinen noem maar op. De mussentil biedt 18 nestplaatsen aan mussen. U kunt de mussentil zelf plaatsen, instructies worden meegeleverd.

Bij de mussentil wordt standaard de mussentil kop geleverd inclusief 3 RVS bouten M12 x 30 mm om de ‘bus’ over de mast goed te fixeren.

De mussentil is ook verkrijgbaar inclusief alle benodigdheden om de til te plaatsen

Ten bate van de mussen maar ook om vandalisme tegen te gaan is het raadzaam om rond om de paal en tegen de paal (stekelige) begroeiing te plaatsen. Er hoeft geen nestmateriaal in de nestkasten toegevoegd te worden.

Onderhoud

Wij adviseren om jaarlijks de kwaliteit en stabiliteit van de mussentil te controleren.

 

  • Vogelbescherming Nederland
  • Natuurpunt
  • Vogelbescherming Vlaanderen
  • Forest Stewardship Council®

Specificaties

Artikelnummer 90149
Buitenmaat (h x Ø) (cm) 90 x 120
Gewicht (kg) 82
Materiaal Nordic Pine hout
Soort Huismus, Ringmus, Koolmees, Pimpelmees
Categorie Mussen, Mezen