IB GZ 03 Inbouwsteen Gierzwaluw

Vraag een offerte aan voor dit product

Omschrijving

Deze nestkast biedt nestgelegenheid aan de gierzwaluw. Gierzwaluwen zien onze gebouwen als vervangende “rotspartijen” waar ze in een natuurlijke situatie zouden gaan broeden.

De gierzwaluw zoekt naar nestgelegenheid in spouwmuren en onder dakranden en daken. Deze nestgelegenheid is echter steeds minder voorhanden door renovatie en (na) isoleren. Het plaatsen van een gierzwaluw nestkast is dan de ideale oplossing. Zowel inbouw als opbouwkasten kunnen probleemloos worden toegepast bij nieuwbouw, renovatie of bij bestaande gebouwen. De nestkast is gemaakt van het duurzame materiaal Woodstone, een mengsel van houtvezel en beton.

De invliegopening van deze inbouwsteen is speciaal op maat gemaakt voor de gierzwaluw. Toch kan het zijn dat er ook huismussen of een kool of pimpelmees in gaan broeden. Soms probeert een spreeuw zich naar binnen te wurmen. Geen probleem. Als de gierzwaluw de inbouwsteen kiest dan zal hij een eventuele andere bewoner vriendelijk doch dringend naar buiten werken. Vaak worden juist inbouwstenen die door andere soorten gebruikt worden eerder door de gierzwaluwen ontdekt. 

Plaatsing

De gierzwaluw inbouwsteen kan worden toegepast bij nieuwbouw of renovatie. De hoogte van de nestkast is gemaakt op maatvoering van een standaard waalformaat (3 lagen hoog). De voorzijde van de inbouwsteen wordt gelijk met de voorzijde van de gevel geplaatst. De isolatie in de spouw kan gewoon doorlopen achter de steen dus er ontstaat geen koudebrug. Moet er toch isolatie weggesneden worden dan is het belangrijk om de isolatie ruim om de omtrek van de kast weg te snijden. De ruimte achter de kast moet in dat geval opgevuld worden met een harde isolatie.

De inbouwsteen bij voorkeur op de noord of oostkant inbouwen, niet op de zuid en zuid/westgevel in verband met regeninslag. Waar mogelijk de inbouwsteen zo hoog mogelijk in de gevel plaatsen maar minimaal op 4 meter hoogte. De aanvliegroute van de nestkast vrij houden dus geen bomen of struiken voor de muur laten groeien en ook geen zonwering of iets dergelijk boven de inbouwsteen. De gierzwaluw broed graag in kolonies. Het is dus aan te raden meerdere inbouwstenen bij elkaar in te bouwen. De onderlinge afstand van de inbouwstenen moet dan minimaal 40 centimeter zijn. Er hoeft geen nestmateriaal toegevoegd te worden. 

Onderhoud

Gierzwaluwen gebruiken weinig nestmateriaal en maken ook geen vieze strepen op de gevel. De inbouwstenen hoeven dan ook niet schoon gemaakt te worden.

Verkoopprijs (inclusief btw): € 34,95
Verkoopprijs (exclusief btw): € 28,88

  • Vogelbescherming Nederland
  • Natuurpunt
  • Vogelbescherming Vlaanderen
  • Forest Stewardship Council®

Specificaties

Verkoopprijs (incl. btw) € 34,95
Verkoopprijs (excl. btw) € 28,88
Artikelnummer 90135
Buitenmaat (b x h x d) (cm) 42 x 18 x 15,5
Binnenmaat (b x h x d) (cm) 37 x 13 x 13
Gewicht (kg) 8
Kleur Grijs
Invliegopening 6 x 3 cm (ovaal)
Materiaal Woodstone®
Soort Gierzwaluw
Categorie Gierzwaluwen