Opening duurzame vleesvarkensstal Noord Limburg

08/04/2016 12:09:35


De Houbensteyn Groep uit Ysselsteyn nodigt u graag uit voor de opening van een nieuwe, duurzame vleesvarkensstal op dinsdag 12 april 2016.

De varkenshouderij is in Noord-Limburg sterk vertegenwoordigd, waarbij deze nieuwe stal zich onderscheid door de volgende aspecten:

- Onder het motto ‘vaerkes kieke’ is er plaats gemaakt voor een zichtruimte waar voorbijgangers en andere bezoekers naar de varkens kunnen kijken. Deze ruimte is dagelijks geopend zodat de bezoeker op een realistische manier kan zien hoe een big uitgroeit tot een vleesvarken met als einddoel de productie van gezond en lekker vlees;

- Ook in de varkenshouderij neemt de technologische ontwikkeling (smart agro, big data, internet of things etc.) een grote vlucht. In de zichtruimte kan de bezoeker zien hoe big data wordt toegepast in deze bedrijfssector. Metingen met camera’s en microfoons brengen het gedrag, de groei en de gezondheid van de varkens structureel in beeld. Dit gebeurt in samenwerking met Fancom uit Panningen, dat automatiseringssystemen voor de veehouderij ontwikkelt;


- De Houbensteyn Groep heeft Vivara Pro uit Vierlingsbeek ingeschakeld om het perceel natuurvriendelijk in te richten. De voorzijde van de stal en de afwateringsvijver zijn duurzaam ingericht, dit ter ondersteuning van de lokale flora en fauna. Diverse natuurbeschermingsproducten zijn geplaatst waaronder een torenvalkenkast, zwaluwtil, diverse faunapalen met vleermuiskasten, steenuilenkasten, insectenhotels, broedkorven voor eenden en nestvlotjes voor watervogels. Daarnaast is de oever met bij- en vlindervriendelijk bloemenmengsel ingezaaid en is er vlindervriendelijke beplanting aangepoot ter ondersteuning van de biodiversiteit.

Onder de noemer ‘Parels voor de zwijnen’ breidt de Ysselsteynse familieonderneming haar bestaande bedrijf uit met deze nieuwe stal en het natuurvriendelijk ingerichte terrein eromheen. Innovatiebedrijf Knowhouse uit Venlo is gevraagd om het gehele proces te begeleiden.

De Houbensteyn Groep werkt energie neutraal en heeft duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan.

De Provincie Limburg ziet dit initiatief als een goed voorbeeld voor haar nieuwe landbouwbeleid ‘Limburgse Land- en Tuinbouw Loont’en ondersteunt het dan ook van harte.

De opening wordt verricht door gedeputeerde Patrick van der Broeck van de Provincie Limburg, wethouder Jan Loonen van de gemeente Venray voorzitter, Ingrid Janssen van Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en voorzitter van de vakgroep varkens van de LLTB Mark Vossen.

Locatie: Ysselsteynseweg 40, 5813 BM Heide / Ysselsteyn
Datum en tijdstip: 12 april 2016, 16.30 uur

Terug