Generator Hostel Amsterdam

Plaats

Amsterdam, Mauritskade 57

Project

Het voormalige gebouw van de zoölogische universiteit is omgebouwd tot hostel en biedt plaats aan 564 bezoekers. Het hostel zal voldoen aan het duurzaamheidskeurmerk BREEAM-NL met als doelstelling de kwalificatie “very good”. Om deze kwalificatie te halen moet onder andere minimaal één punt behaald worden voor LE 4 “Planten en dieren als medegebruiker van het plangebied”. In een natuurrapportage zijn hiervoor aanbevelingen gedaan. Ecologisch adviesbureau ECOquickscan en opdrachtgever Generator Hostel hebben uit deze aanbevelingen enkele maatregelen gekozen om het benodigde punt voor LE 4 te behalen. Vivara Pro heeft voor dit onderdeel diverse producten geleverd en geplaatst.

Uitvoering Vivara Pro

Vivara Pro heeft diverse voorzieningen aangebracht aan het gebouw en in de directe omgeving van het gebouw.

In totaal zijn 20 nestkasten voor diverse vogelsoorten geplaatst in de bomen;
• 1 nestkast voor de bosuil
• 3 nestkasten voor holenduiven/kauwen (niet meer leverbaar)
3 nestkasten voor boomkruipers
10 nestkasten voor kleine vogels zoals mezen en boomklevers.
3 spreeuwennestkasten
De meeste nestkasten zijn gemaakt van het duurzame materiaal houtbeton, een klein gedeelte van hout.

Daarnaast is een 6-vaks insectenwand geplaatst voor solitaire bijen en andere insecten zoals (nacht)vlinders, hommels, gaasvliegen, lieveheersbeestjes en oorwormen. Solitaire bijen hebben het op dit moment erg moeilijk in een landschap waarin steeds minder nectarplanten voorkomen en lijden verder erg onder pesticidengebruik en ziektes. De insectenwand biedt nestgelegenheid aan deze insecten.

Ook is een grote vleermuizenkast bij de noodtrap van het gebouw geplaatst. Deze vleermuizenkast is op maat gemaakt en geheel afgestemd met en volgens de wensen (eisen) in het rapport van ECOquickscan. De vleermuiskast is het hele jaar beschikbaar voor stedelijke en gebouwbewonende vleermuizen (met uitzondering van de winterperiode).

 

Naast het leveren en plaatsen van de producten is ook advies gegeven voor het onderhoud van deze producten.