PRODUCTGROEPEN

Maatwerk - Kerkuilentil gemeente Purmerend

In opdracht van de gemeente Purmerend plaatsten wij twee kerkuilentillen bij de natuurstrook rond het bedrijventerrein Baanstee in Purmerend.

Situatie

In het gebied waar de tillen geplaats zijn stonden drie boerderijen waarvan er één gesloopt werd. In deze boerderijen broeden drie paar kerkuilen. De tillen dienen dus als compensatie en zijn op maat gebouwd.

Maatwerk voor de gemeente Purmerend
Plaatsing en ontwikkeling in samenwerking met Miecon.

Werkwijze

Van de gemeente Purmerend ontvingen wij een schets van de kerkuilentil. Op basis van deze schets zijn de kerkuilentillen op maat gemaakt door onze samenwerkingspartner Miecon. Vervolgens werden de tillen geplaatst.

De til is zo gebouwd dat het een ideale broedplaats is voor de kerkuil. De kerkuilentil is gebouwd van Douglas-hout en het dak is afgewerkt met verholen goten om lekkage te voorkomen. De palen van deze kerkuilentillen zijn van staal en lopen door het dak heen om een hooischuur effect te creëren, ook staan ze in een stevige betonnen fundering. Aan één kant van de til zit een toegangsluik en een invliegopening met een zitplek voor de kerkuilen. In de til is een kerkuilenkast geplaatst en enkele zitstokken. In het de nok van het dak is gezorgd voor ventilatie en ontluchting. De onderzijde van de til kwam op een hoogte van circa 4 meter.

Mooie resultaten

Al vrij snel na de plaatsing bleek uit een controle van de gemeente dat beide tillen al volop werden bezocht door kerkuilen. In de tillen en ook in de nestkasten die in de tillen zijn geplaatst, werden veel braakballen, ruipennen, prooiresten en krijtsporen aangetroffen.

Uiteindelijk hebben de kerkuilen daadwerkelijk succesvol gebroed in één van de tillen. Maar liefst vier jongen werden aangetroffen. Daarmee is het beoogde effect bereikt, broedlocaties bieden aan de kerkuilen ter compensatie voor een schuur die gesloopt wordt

Jonge kerkuilen in de nestkast.

Ook een oplossing op maat nodig?

Wij hebben voor de Gemeente Purmerend al verschillende projecten mogen uitvoeren, onder andere het leveren en plaatsen van een insectenwand, een zwaluwtil en een slechtvalkenkast. Daar is dit mooie project nu aan toegevoegd.

Ook een oplossing op maat nodig? Neem dan contact op voor de mogelijkheden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en
blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen
Copyright Vivarapro
Sitemap